Çelik Yapı Nedir?

Daha güvenli, daha hızlı, daha ekonomik!

Çelik yapı sistemi, taşıyıcı yapı elemanlarını oluşturan profillerin galvaniz kaplı çelik kullanılarak soğuk şekillendirme yöntemiyle üretildiği, vida ve/veya cıvata kullanarak bir araya getirildiği depreme karşı dayanımlı endüstriyel bir yapı sistemidir. Fabrika ortamında şekillendirme (roll-forming) makinaları kullanılarak üretilen yapı elemanları projesine uygun olarak kontrol ve denetim altında bir araya getirilir ve yerine konularak montajı yapılır.

Çelik Yapı Sistemi:

Çelik Yapı
Çelik Yapı
Çelik Yapı

Çelik Yapıların Özellikleri

Tüm doğrultularda aynı özelliklere sahip bir yapı malzemesi olan çelik (homojen, izotrop) ile deprem ve rüzgar dayanımı yüksek, esnek, çevresel koşullara dayanıklı, mimari konfor koşullarını sağlayan, imalatın ve montajın her aşamasında izlenebilirliği yüksek ve endüstriyel (insan inisiyatifi en az olan) bir yapı oluşturulabilir.

Tüm binanın tasarımında ÜMİT (Üretim ve montaj için tasarım, DfMA) yöntemi uygulanır. ÜMİT yönteminin en önemli aracı yapı bilgi modellemesi olarak adlandırılan BIM’ dir. Tüm yapının her elemanı, her birleşeni, her katmanı hem yapısal, hem mimari, hem elektrik hem de mekanik olarak BIM platformu kullanılarak (Autodesk REVIT) bilgisayar ortamında tasarlanır ve böylece olası problemler önceden tespit edilerek gerekli önlemler alınır.

Disiplinler arası iş birliği sağlanarak olası zaman, malzeme ve işgücü kayıplarının önüne geçilerek hatasız, kalite kontrolü ve denetimi sağlanmış bir şekilde yalın üretim ve montaj yapılır.

İklim koşullardan bağımsız olarak yılın 365 günü, sürdürülebilir çevreye etkileri azaltılmış yeşil bir inşaat yönetimine olanak tanır. Hem üretimde hem de montajda hızlı ve kuru imalat sağlar. Proje zamanında geleneksel betonarme bir yapıya göre %50’ nin üzerinde zaman tasarrufu sağlar. Tüm sistem elemanları galvaniz kaplı çelik üretildiği için korozyona karşı yapı ekonomik ömrünün çok üzerinde bir koruma sağlar.

Tasarımda geniş malzeme seçim olanağı, esneklik ve estetik imkânı sunar. Taşıyıcı duvar sistemine göre tasarlandığı için iç mekânda kullanıcılara kolonsuz, kirişsiz vb. net mekân kullanımı imkanı sunar.

Taşıyıcı duvar sistemine göre yapıldığı için geleneksel sistemlerle karşılaştırıldığında hem dış cephe kaplamasında tasarruf hem de iç mekânda %7-10 oranında net alan kazanımı sağlar.

Geleneksel yapım sistemlerine göre %80~85 daha hafiftir ve her elemanı taşıyıcıdır. Bu hafifliğin sonucu olarak geleneksel malzemelerle yapılan yapılara göre çok küçük deprem yüklerine maruz kalırlar ve yatay yükler altında performans düzeyi yüksek bir yapı olarak öne çıkar.

Akkon Çelik tarafından üretilen örnek bir yapının Türkiye’de oluşabilecek en yüksek depreme karşı performansı T.C. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Yapı Laboratuvarında sarsma tablası üzerinde test edilmiş ve ilgili kurumdan alınan resmi rapor ile güvenli bir şekilde bu kuvvetleri karşıladığı belgelenmiştir .

BIM Platformu kullanılarak ÜMİT (DfMA) yöntemi ile projeler oluşturulduğu için endüstriyel bir yapım sistemi olarak hem üretimde hem de montajda yapım süresini kısaltır. İşgücü ve zaman kayıpları ile hataların önüne geçerek proje paydaşlarının her aşamada en ekonomik çözümü bulmalarını ve projeyi en uygun sayıdaki işgücü ile kısa sürede bitirmelerini sağlar. Geçici prefabrik değil, uzun ömürlü, konfor standardı yüksek, depreme karşı dayanımı yüksek ve çevresel etkilere karşı dayanıklı kalıcı yapılar olarak tasarlanır ve inşa edilirler.

Yapı tamamlandığında elde edilen iç ve dış görünümün geleneksel yapılardan hiçbir farkı yoktur. Sistem deneyimli mühendis ve mimarların kontrolünde hayata geçirilirken, fabrika ve sahada eğitimli işçiler tarafından imalatlar gerçekleştirilir.

Tasarım ve üretimde yürürlükte olan tüm ulusal ve uluslararası şartnamelere uygundur. Çelik yapı sisteminde BIM platformu kullanılarak elektrik ve mekanik tesisatlar tasarım esnasında planlanır ve projeye işlenir. Üretimden önce tesisatın geçeceği duvar dikmeleri ve döşeme kirişlerinde delik yerleri belirlenir ve üretim esnasında açılır. Geleneksel sistemlerdeki gibi gerektiğinde kırma, dökme ve tamirat işlemlerine gerek duyulmaz. Böylece son kullanıcı da dahil projenin tüm paydaşlarını ek maliyetlerden korur. Kullanıcıya yüksek yapı fiziği olanakları sunar. A1 sınıfı kaplama malzemeleri (alçı levhalar ve çimento esaslı kaplamalar) ile yönetmeliklerin gerekli kıldığı yangından korunma koşulları sağlanır. Isı yalıtımı her bölgenin iklim koşullarına göre tasarlanır ve uygun malzeme seçimleriyle uygulanır. Bu sayede, ısı yalıtım performansı da yüksektir. Yapıyı oluşturan bina elemanları, gerekli ses yalıtımını da sağlar. Tüm bunların sonucunda proje paydaşlarına ve son kullanıcıya konfor koşulları ve enerji verimliliği yüksek, karbon ayak izi düşük ve sürdürülebilir bir yapı bir yapı inşa etme ve böyle bir yapıda oturma imkanı sağlar.

Türkiye’nin yapısal çelik üretim yeterlilik belgesine ve CE belgesine sahip ilk markalarından biri olan Akkon Çelik, yıllık 35000ton kapasitesi ile, Çevre Yönetim Sistemi ISO 14001:2021, ISO 9001:2015 ve ISO 45001:2018 ve EPD standartlarında üretim yapmaktadır .

Tasarım Standartları

Malzeme Standartları